Velkommen

til min blogg om bistand for vanlige folk

Lønnsforskjeller

12000 dollar i lønn i måneden for et parlamentsmedlem i Kongo. 3000 ekstra når du er visepresident. Mens en lærer får 50 dollar i måneden? For en forskjell.

Seriøøøøst?? Det ville min niese sagt, og nå sier jeg det. Det høres da ut som en svært raus lønn, spesielt i et land med krig og sult, og ufattelige lidelser blant befolkningen. Tidligere vise-president i parlamentet i Kongo, Roger Lumbala, fikk hver eneste måned 15 000 dollar i salær. Nå har han valgt bort den gode lønna, og blitt med i geriljahæren M23. Det er jammen ikke lett å forstå verken det ene eller det andre…

I hans første intervju forteller han om hvorfor. At det ikke er komfortabelt å bli godt betalt når andre lider. Og at han ønsker at president Kabila, som ble valgt i 2011 med metoder som absolutt kan diskuteres, mister makten.

En soldat i regjeringshæren tjener 15 dollar i måneden, en lærer tjener 50 dollar i måneden. Regjeringen er blitt spurt om de i det minste kan gi 200 dollar i måneden som basislønn, men president Kabila ønsket ikke det. Han foretrekker at innbyggerne er fattige slik at de ikke kan komme med politiske krav, og sånn at de vil fortsette å be presidenten om mat! Det er en sjokkerende uttalelse! Lumbala sier at dette var grunnen til at han ønsket å bytte side, og være med på fredsforhandlingene som pågår på M23 sin side.

Det er vanskelig å forstå situasjonen i Kongo. Det hadde vært veldig enkelt om geriljahæren M23 hadde vært fienden, som vi alle må kjempe mot. Og det er helt sikkert at M23 har stått bak mange stygge ting og overgrep. Men de har også støtte i deler av befolkningen. I tillegg er det over 20 andre grupper som herjer i områdene øst i Kongo, mens fredsforhandlingene i disse dager pågår i  Kampala.

Tilbake igjen til den store forskjellen på lønn mellom parlamentsmedlemmer og f.eks en lærer. 15 000 og 50 dollar. På en av forelesningene jeg har vært på om Afrika, så lærte vi noe om at den nærmeste kretsen rundt presidenten får goder for å være lojale. Det er en måte for presidenten å sikre maktbalansen og stabilitet. Dette må da være eksempel på det.

Artikkel.

Comments are closed.