Velkommen

til min blogg om bistand for vanlige folk

Det er vi som er unntaket, ikke dem!

Det er vi som er unntaket, Laila! – sier Oddvar til meg.

Vi ligger på hver vår solseng ved bassengkanten på Kigalis fineste hotell. Det er min første tur til Afrika, og siden flyet som skal frakte oss hjem igjen til vårt kjære fedreland ikke går før i kveldinga, så slår vi gjerne ihjel noen timer her i disse vakre omgivelsene. Sola skinner, bassenget frister, og tjenerne står klar til å betjene våre minste ønsker. Jeg er full av inntrykk etter mitt første møte med Afrika, og sluker hvert ord Oddvar sier.

For Oddvar er ingen hvemsomhelst. Han er oppvokst i Afrika og jobbet med bistand hele livet, også på nasjonalt nivå i Norge. For en erfaring han må ha! Så mye kunnskaper han må ha! Tenk på alt han har opplevd!

Og her nyter vi livet ved bassengkanten i Kigali, og temaet er bistand! Snakk om lykke!

“Det er vi som er unntaket, Laila. De fleste i verden har det ikke som oss. Det er ikke normalt med vår velstand. De aller fleste har det ikke som oss.”

Ordene gjør dypt inntrykk på meg. Ikke fordi jeg ikke er klar over at jeg bor i verdens rikeste land. Jeg vet vi har det veldig bra, og jeg prøver hver dag å være takknemlig for det. Men jeg har aldri tenkt på at vi er unormale. At det ikke er vanlig å ha det sånn som hos oss. At det vanlige er å forholde seg til problemer jeg knapt kjenner til. Utrygghet. Sult. Dårlige boforhold. Urettferdighet.

Jeg hadde ikke sett sånn på det før, og det gjør meg enda mer takknemlig for loddet jeg trakk da jeg ble født. Og ikke minst blir jeg opptatt av å lære mine verdensnaboer å kjenne!

 

 

Comments are closed.